Молокомер (ареометр) призначений для вимірювання щільності молока (знежиреного, цілісного, стерилізованого, вітамінізованого, білкового, топленого, підвищеної жирності), а також пальники та сироватки.
Діапазон вимірювань, кг/м3: від 1010 до 1040.
Принцип роботи молокоміра ґрунтується на дії закону Архімеда.
Для проведення вимірювання чистого та сухого молокомер опустити в молоко (пахту або сироватку) до позначки передбачуваної щільності та дати йому можливість вільно плавати, не торкаючись стінок посудини.
Лінія зіткнення рідини зі стрижнем молокоміра вкаже значення щільності в кг/м3. Зняття показань щільності проводити по верхньому краю меніска за температури рідини (20 +/- 2) градуси Цельсія.
Середня щільність молока становить 1027 кг/м3, сироватки — 1023 кг/м3.
Щільність заготовлюваного молока визначається не раніше, ніж за 2 години після доння корови.
Щільність кисломолочних продуктів визначають у підготовленій суміші до сквашування.
На приготування сиру використовується молоко з мінімальною щільністю 1028 кг/м3.
білки, солі, що містяться в молоці, цукор підвищують його щільність, а жири навпаки знижують.
ТУ У 14088257.001-94
Країна-виробник: Україна.
- Ціна: 61 ₴